05.04.12

Humus - tas nav sarežģīti

Vakar izmēģināju uztaisīt humusu mājas apstākļos - sanāca gardāk nekā cerēts. Pēc savas būtības humus ir vārītu turku zirņu biezputra, kurai var pievienot dažādas garšvielas, lai piedotu tam interesantākas garšas nianses. Tas ir šķiedrvielām bagāts un veselīgs ēdiens. Recepti noskatījos raidījumā "Lapsa Virtuvē".

Recepte ir visai vienkārša:

Humusam:
  • Aunazirņi (Turku zirņi) – 300g
  • Ķiploka daiviņas – 2 – 5 gab.
  • Citrons – ½ gab
  • Koriandrs – 1 tējkarote
  • Muskatrieksts – 1/5 gab.
  • Kardamons – 2 sasmalcinātas pākstis bez miziņas (vai šķipsna maltā)
  • Sāls, pipari – pēc garšas
 Tahini pastai:
  • Sezama sēklas – 100g
  • Olīveļļa – 50 ml
Pagatavošana:

Zirņus uzbriedina aukstā ūdenī vairākas stundas. Kad tie uzbrieduši, vāra tajā pašā ūdenī un liek nostāvēties, kamēr taisa tahini pastu. Ūdeni nenolej, lai humus nesanāktu pārāk sauss.

Tahini pasta tiek gatavota no zeltaini apgrauzdētām sezama sēklām, kas sablendētas ar olīveļļu. Sezama sēklas apgrauzdē uz pannas, bet tas ir jādara uzmanīgi, jo tās ātri piedeg.

Tahini pastu liek katlā pie novārītajiem zirņiem, uzber sāli, piegriež smalki sakapātu ķiploku, pievieno sulu no pus citrona. Tad pievieno arī citas garšvielas – koriandru, muskatriekstu un kardamonu. Ja kāda no tām negaršo, var arī iztikt bez garšvielām. Visu kārtīgi sablendē līdz viendabīgai masai. Lai pasta sanāktu treknāka, var pievienot 200ml olīveļļas, bet man patika arī bez.

Pasniegšana:

Pasniegt var gan siltu, gan aukstu. Tradicionāli to pasniedz ar pitas maizi. Es pitas maizes vietā izmantoju meksikāņu tortillas. Bet varianti var būt dažādi, kā nu kuram garšo, piemēram, ar dārzeņiem vai uzsmērētu uz maizes.

02.04.12

Krējuma-biskvīta torte ar augļiem



Šis bija mans pirmais mēģinājums uzcept torti un sanāca fantastiski labi. Šo recepti izdomāju pati  - samiksēju gardu biskvīta recepti un krēmu no medus kūkas receptes. Dekorēju ar pieejamajiem augļiem un sanāca burvīga dāvana dzimšanas dienā.
Tortes priekšrocības: to nav grūti pagatavot, piemērota iesācējam un nav pārāk salda.

Recepte:
Biskvīts :
  • Kviešu milti - 120g
  • Olas - 4 gab.
  • Cukurs – 150g
  • Sviests – 220g
  • Citrons – ½ gab.
  • Kukurūzas ciete – 90g
  • Vaniļas cukurs – 1,5 t/k
  • Cepamais pulveris – 1,5 t/k
  • Skābais krējums – 1,5 ēd/k

Kūkas formas (20 cm/d) – cep 3 biskvītus.

Vispirms ieslēdz cepeškrāsni uz 180°C. Saputo olas ar cukuru. Kad olas sakultas vieglās putās, pie tām piekuļ mīkstu (istabas temperatūrā atlaidinātu) sviestu un vaniļas cukuru.
Iespiež mīklā nedaudz citrona sulas (no pus citrona) un pierīvē miziņu.
Lai biskvīts būtu mīkstāks, pievieno mīklai skābo krējumu. Iesijā miltus un kukurūzas cieti. Pievieno cepamo pulveri.

Biskvīta masu kārtīgi samaisa, līdz tā iegūst viendabīgu konsistenci.

Formiņas ietauko ar sviestu. Katrā formiņā liek trešdaļu no receptē paredzētā mīklas daudzuma - veido plānu mīklas kārtiņu un liek cepties cepeškrāsnī, līdz biskvīts kļūst zeltaini brūns (cep apmēram 20 minūtes). Lai pārbaudītu, vai biskvīts ir gatavs, iebaksta tajā ar kociņu un, ja pie kociņa nekas nepielīp, tad biskvīts gatavs.

Krēms:
  • Skābais krējums - 0,5l
  • 100g cukura
  • 1ēk. medus

Visu samaisa un noliek uz dažām stundām ledusskapī, lai savelkas.

Dekorēšana:
Kad biskvīts atdziest, kārtas apziež vienmērīgā kārtā ar krēmu un liek vienu uz otras. Virsējo kārtu pārklāj ar krēmu un dekorē ar ogām vai augļiem. Šai tortei izmantoju sagrieztas zemenes, kazenes un mellenes.
Var likt arī zapti, ja garšo saldākas kūkas, vai tad, ja augļi nav pieejami.



Lai labi garšo!
Torti labāk pasniegt galdā tajā pašā dienā un ilgi neturēt ledusskapī, tad tai ir gaisīgāka un svaigāka garša.